Pitanje:
Zašto je loše napajati dron bez antene na VTX-u?
David O.
2020-04-16 12:35:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Već sam nekoliko puta čuo da ako uključite svoj dron, morate biti sigurni da imate antenu na VTX-u. Je li to istina? Ako je tako, što će se dogoditi ako uključim svoj dron bez antene na VTX-u?

Dva odgovori:
#1
+22
FlashCactus
2020-04-16 14:52:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kratki odgovor: Da, ovo je istina. VTX šalje radiofrekvencijsku (RF) energiju kroz antenski konektor i pigtail, a ako ništa (ili pogrešna stvar) nije spojeno na drugi kraj, sva energija se odbija natrag i može oštetiti vaš VTX (ili ga jednostavno zagrijati) gore).

Dugi odgovor:

Na visokim frekvencijama stvar koja se naziva " podudaranje impedancije" postaje vrlo važna.

U osnovi, kada radio val prolazi kroz žicu, žica predstavlja određenu impedanciju ("općenitiji" oblik otpora) signalu. Kad god putujući val naiđe na promjenu ove impedancije dok prolazi kroz kabel, konektore i drugi hardver, tj. Bio je 50 ohma prije određenog konektora, a nakon toga postaje 75 ohma, dio vala se odbija u toj točki, a što je veća neusklađenost, to je veći postotak koji se odražava.

Svaka pravilno dizajnirana antena imat će istu impedansu (u frekvencijskom opsegu za koji je predviđena, tj. 5,8 GHz za video antenu) kao i koaksijalna kabel prije njega i rasipati primljenu radiofrekvencijsku energiju zračeći je u obliku radio valova, tako da se ništa ne reflektira prema VTX-u. Međutim, ako na kraju vašeg pigtaila nema ničega, neusklađenost je toliko velika koliko može biti, jer ništa povezano ne znači beskrajan otpor. Tako se sva snaga koju VTX emitira reflektira natrag prema njoj i nema kamo drugo nego da je zagrije. Ako je VTX loše dizajniran, odbijena snaga može čak i izgorjeti neke komponente u njemu!

Očito je da ovo postaje važnije kod moćnijih VTX-ova. Ako imate VTX snage 25 mW ili čak 200 mW, vjerojatno se neće oštetiti ako neko vrijeme ostane bez antene (iako je svejedno bolje da to ne riskirate). VTX od 800 mW mogao bi nanijeti mnogo veću štetu; u najboljem slučaju bit će vrlo vruće.

Ako iz nekog razloga zaista trebate raditi bez antene (što je rijetko, ali moguće je ako testirate nešto što treba VTX da se uključi, ali ne želite zapravo ništa prenositi), postoji mogućnost prekida dalekovoda s "lažnim opterećenjem" (što je samo snažni otpornik koji impedancijom odgovara koaksijalnoj koeficijenti i raspršuje svu RF snagu koju dobije) umjesto antene. Imajte na umu da će kratki spoj konektora također odraziti svu snagu natrag na VTX; nulti otpor nije ništa bolji od beskonačnog otpora.

Također, pripazite antene koje su dizajnirane za druga područja frekvencija. tj. antena od 2,4 GHz s vašeg usmjerivača ili radio kontrole može izgledati kao da je kompatibilna i vjerojatno će imati čak i isti (SMA ili RP-SMA) konektor, tako da će stati mehanički sasvim dobro, ali na 5,8 GHz imat će drastično različite impedancije i tako prenose samo mali dio snage koju prima, a ostatak je - pogađate! - reflektirao se natrag i zagrijavao vaš VTX.

Ovo je upravo saželo dva poglavlja knjige koju sam koristio za dobivanje HAM licence. To bi trebao biti prihvaćeni odgovor.
Haha hvala ti. Čekam da završi karantena da napravim ispit i uzmem svoj :) 73!
#2
+9
jpou
2020-04-16 14:48:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vaš VTX je RF odašiljač velike snage. Kada se radi s antenom, RF snaga odašiljača zrači se kroz antenu. Kad nedostaje antena, RF snaga se odbija od neokončanog antenskog priključka natrag u odašiljač. Ova reflektirana RF energija raspršit će se kao toplina (u najboljem slučaju) ili oštetiti / uništiti vaš odašiljač, a zatim će se rasipati kao toplina.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...