Pitanje:
Oštećuju li niske temperature LiPo baterije?
Ziem
2020-04-17 12:56:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zanima me utječu li niske temperature na bilo koji način na LiPo baterije? Mogu li hladnije temperature oštetiti stanice? Mogu li svoje baterije čuvati u sefu za šišmiše vani, na hladnim / vrućim temperaturama?

Dva odgovori:
#1
+11
FlashCactus
2020-04-17 13:16:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Niske temperature utječu na LiPo baterije na više načina, prije svega povećanje internog otpora kako se baterija hladi. Zbog toga LiPos treba zagrijati prije leta po hladnom vremenu, jer će u protivnom moći podnijeti puno nižu struju pražnjenja nego inače i neće dati svoj puni nazivni kapacitet:

Lithium Battery capacity vs. temperature

U letu će struja koja prolazi kroz sam paket, nadamo se, iznutra generirati dovoljno topline da ga održi toplim, iako za platforme s dužim letenjem s malim izvlačenjem struje (tj. fiksno krilo velikog dometa ) možda će biti potreban ugrađeni grijač ili toplinska izolacija da bi stanice bile tople.

Što se tiče oštećenja, ne dolazi u skladištu ili tijekom pražnjenja čak i kad je LiPo baterija ispod nule; nazivno temperaturno područje za pražnjenje je -20 ° do + 60 ° C, a sam elektrolit se ne smrzava tek oko -40 °.

Zapravo, čuvanje litijevih baterija na 0 ° C produžava njihov život u usporedbi s onim kada ih skladištite na višim temperaturama. Neki vlasnici Li-Ion baterija čak tvrde da "oživljavaju" mrtve stanice stavljajući ih na tjedan dana u zamrzivač.

Jedna stvar na koju biste trebali biti vrlo oprezni kod skladištenja baterija na niskim temperaturama je mogućnost kondenzacije vlage na stezaljkama baterije kada hladnu bateriju nakon toga unesete u toplu sobu ili jednostavno ako se vrijeme promijeni. To može prouzročiti kratki spoj koji, iako je malo vjerojatno da će oštetiti bateriju (jer će voda vjerojatno ispariti iz struje prije nego što se uistinu dogodi nešto loše), još uvijek nije siguran i nagrizat će kontakte baterije elektrolizom.

Dakle, ako odlučite svoje baterije čuvati na hladnom, a posebno vani, stavite ih u zatvorenu vrećicu zajedno s vrećicom sušila (npr. silikagela) kako bi zrak oko baterije uvijek bio što je moguće suhi, i kad ih unosite unutra, nemojte ih vaditi iz vrećice dok se ne zagriju do temperature okoline.

Međutim, ako pokušate puniti litijsku bateriju ispod -Nula temperature, baterija će se brzo i trajno oštetiti istim postupkom litij-obloge koji oštećuje stanice čiji je napon prenizak. Stopa oštećenja proporcionalna je struji punjenja (tj. Jača struja brže oštećuje vaše baterije), a njezin opseg je takav da proizvođači tvrde da je baterija potpuno prazna i da je treba baciti ako je i jednom napunjena ispod nule.

Dopuštena temperatura punjenja za litijeve baterije je 0-45 ° C, ali preporučio bih da se držite sredine raspona i punite samo na sobnoj temperaturi.

Imajte na umu da točni brojevi (tj. nazivne temperature) odnose se na Li-Ion stanice, ali trebali bi biti bliski za cijelu litij-punjivu obitelj.

#2
+3
Kralc
2020-04-17 13:40:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Točno značenje hladnoće ili vrućine može biti pomalo subjektivno, ali temperatura utječe na baterije. Osobito tijekom rada, ali vaše je pitanje usredotočeno na skladištenje.

Kao stvarni -svijet, dolje su toplinske specifikacije za DJI-jevu TB50 bateriju [ izvor] :

Temperatura punjenja: 5 ° do 40 ° C
Radna temperatura: -20 ° do 40 ° C
Temperatura skladištenja: Manje od 3 mjeseca: -20 ° do 45 ° C
Temperatura skladištenja: Više od 3 mjeseca: 22 ° do 28 ° C

Kao što vidite, za kratkoročno skladištenje smatraju se prihvatljivim mnogo veće temperaturne varijacije.

Čak i tijekom skladištenja, unutar vaše baterije događaju se kemijske reakcije. To se može smanjiti na nekoliko načina - čuvanje na preporučenoj razini napunjenosti i na hladnijim temperaturama. Hladnije temperature usporavaju brzinu reakcije i mogu povećati životni vijek, ali ovisno o elektrolitu baterija se može smrznuti na temperaturama gh kao -30 ° C, a kad se to dogodi, stanica postaje osjetljivija i postupak smrzavanja i odmrzavanja može sam po sebi nanijeti štetu.

Drugi rizik od smrzavanja je od vlage ili kondenzacije u baterijskom paketu. Ako se brzo ohladi ili uskladišti u hladnom i vlažnom okruženju, sva voda u paketu smrznut će se i može oštetiti stanice.

Prije punjenja bateriju treba temeljito zagrijati u preporučenom rasponu temperatura punjenja. Pazite da se cijela baterija zagrije - za veće pakete baterija jezgri će trebati više vremena dok se izvana osjeća u redu.Ova pitanja su automatski prevedena s engleskog jezika.Izvorni sadržaj dostupan je na stackexchange-u, što zahvaljujemo na cc by-sa 4.0 licenci pod kojom se distribuira.
Loading...